logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



zupa z wędzonego dorsza i ziemniaków

garnek żeliwny garnki żeliwne zupa z wędzonego dorsza i ziemniaków
  • 50 g boczku
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 2 łyżki mąki
  • 1 litr mleka
  • 800 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 200 g wędzonego dorsza bez skóry i ości
  • sól i pieprz
  1. Rozgrzać żeliwny garnek ustawiony na średnim ogniu. Dodać boczek i podsmażać przez 5 minut. Dodać cebulę i dusić jeszcze przez 8 minut.
  2. Dodać mąkę i zasmażać przez 2 minuty. Stopniowo dolewać mleko i stale mieszając doprowadzić do wrzenia
  3. Dodać ziemniaki i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut
  4. Dodać dorsza i gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.